Even over het leven in Ghana

9

De  Ghana Werkgroep richt zich vooral op het leven in het hoge noorden met als  centrum Bolgatanga. Het zijn vooral de “mensen in Ghana”, die naarmate je  langer in Ghana verblijft, je de charme van het land laten ervaren en als je er  gevoelig voor bent, ben je verkocht. De mensen zijn er vol levenskracht,  vrolijkheid en willen alles wat ze hebben met je delen. Het is heel bijzonder.  In het noorden, de Upper-East Region, is het leven zeer traditioneel. Voor de  mensen zijn naast de religies Christendom en Islam vooral de traditionele  geloven erg belangrijk. 

 Een  traditioneel dorp in Ghana bestaat grotendeels uit lemen hutten. Onder de  dorpsboom, vaak een  Baobab, speelt een  groot deel van het leven zich af. ’s  Avonds is het er aardedonker. Het is vroeg op en vroeg naar bed. Elektriciteit  ontbreekt meestal. Schoon water is schaars. Vrouwen en/of kinderen lopen naar  de dichtstbijzijnde waterput. Vanaf de puberteit heeft een man recht op een  eigen hut, terwijl een vrouw pas een aparte ruimte krijgt als ze moeder is  geworden. Daar slaapt ze dan samen met haar kids tot de meisjes het huis  uitgaan of de jongens volwassen zijn. De hutten vormen één complex met meestal  één gemeenschappelijke binnenplaats. Men noemt dat een “compound”. Deze basiswoonvorm  in Ghana heeft meestal twee tot twintig personen. Ook zijn er hutten voor  dieren, voedsel en het ontvangen van gasten. De losse hutten met meestal rieten  daken zijn rond of vierkant en verbonden door lage muurtjes. Oud zorgt voor  jong en andersom.


Iedereen heeft een taak. Kinderen vanaf vier jaar helpen als  vanzelfsprekend mee. Ook als ze naar school gaan. Mannen repareren het huis en  halen maïs, millet of rijst. De vrouwen koken en verzamelen het brandhout. Het  traditionele dorp leeft van de natuur, van landbouw, visserij of veeteelt.  Mannen doen het ruwe werk. Vrouwen helpen zaaien en oogsten. Eigenlijk doen  vrouwen het meeste werk, want mannen liggen vaak onder  een boom. Ook de producten van de groentetuin worden door vrouwen naar de markt  gebracht en verhandeld.