ARCHIEF

HOME » ARCHIEF » CLOTHILDA ATAMPUGBIRE

Clothilda Atampugbire

Een eerste ontmoeting met “Madam CLo”, zoals Clothilda in Ghana genoemd wordt, komt tot stand tijdens een werkbezoek van één van de groepsleden aan Bongo in november 2005. Er zou in Bongo indertijd een gebouwtje voor kinderopvang gefinancierd zijn door de werkgroep, daarom gaan we er op bezoek. Het was niet bekend, wie onze contactpersoon daar was. We worden ontvangen door Clothilda. Zij komt samen met een groep vrouwen kennis maken met het bezoek uit Nederland. Tijdens het gesprek blijkt, dat Clothilda niets weet van een dergelijk gebouwtje. Zij spreekt erg zacht en is moeilijk te verstaan. We vertellen elkaar over en weer van ons werk. De vrouwen die Clothilda meegebracht heeft hebben het erg zwaar en kunnen wat haar betreft wel wat ondersteuning uit Nederland gebruiken.

Clothilda Atampugbire

Er wordt afscheid genomen met de belofte dat er terug in Nederland gekeken zal worden, of de werkgroep ook voor deze vrouwen wat kan betekenen.

Dat kan, in januari 2006 dient Clothilda een eerste projectaanvraag in en die wordt gehonoreerd. Dit is het begin van een samenwerking, die jarenlang doorloopt. Er is begonnen met inkomen genererende activiteiten als voedsel bereiden voor schoolkinderen, handelen op de markt, geiten fokken, malt bier en pita bereiden, manden weven. Uit Nederland komt geld voor microkredieten en trainingen. Als in 2007 veel mensen dakloos raken vanwege overstromingen worden er één kamerwoningen gebouwd met geld uit Nederland. Vanaf 2009 worden er met behulp van de bevolking een aantal boomkwekerijen opgezet bij kleine dorpjes. Daar horen ook waterputten bij. Een overdekte ontmoetingsruimte “Meeting Centre” wordt gebouwd en later een gebouw om voorraden op te slaan, het “Ware House”. Eind 2015 brengt Clothilda op uitnodiging van de werkgroep een bezoek aan Nederland. Een gebeurtenis, waar zij optimaal van geniet.

Maar in de loop van 2016 komt er het bericht, dat Clothilda getroffen is door een beroerte. In 2017 draagt zij haar werk over aan haar zoon Raphael, een algeheel herstel blijft helaas uit.

Op 17 maart 2020 overlijdt zij in het ziekenhuis in Bolgatanga.

De werkgroep kijkt terug op 15 jaren van vruchtbare samenwerking met haar.